
Ufukta Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili pek çok gelişme yaşanırken batı ülkeleri ve Rusya arasındaki gerilimin her geçen gün tırmanması savaşla ilgili ihtimalleri artırıyor. Ancak bu taraftaki savaş için kesin bir şey söyleyemesek de Rusya’nın siber orduları çoktan harekete geçti. Sosyal medya trol gruplarından ülkenin güvenlik servisleri tarafından kontrol edilen bilgisayar korsanları, paralı asker gibi çalıştırılan uluslararası hackerlardan zararlı yazılım tasarımcılarına kadar pek çok grup Ukrayna’ya her gün saldırıyor.
2012 yılında kendi düzenli siber birliklerini kuran Rusya’ya bağlı hackerlar özellikle Ukrayna’da yaşanan yönetim değişikliğinin ardından başta Ukrayna olmak üzer ABD, İngiltere ve Kanada gibi ülkelere olan saldırılarını yoğunlaştırmıştı.
Son gelişmelerle birlikte Rusya’nın Ukrayna merkezli saldırıları had safhaya ulaştı. Artık dijital platformdaki savaşın fiilen başladığını söyleyebiliriz.
Geçen ay Rusya için çalışan bilgisayar korsanları, Ukrayna devlet kurumları ve bankalarının web sitelerini hedef almış ülkede önemli sorunlara neden olmuşlardı. Artan siber saldırılar nedeniyle özellikle İngiltere bu konuda önlem almaya başladı.
Nasıl Saldırıyorlar?
Veri Hırsızlığı ve Sabotaj
Rus gizli servisleri tarafından gerçekleştirilen siber saldırılar, stratejik bilgi elde etmeyi amaçlayan uluslararası operasyonların bir parçası.
Bu alanda İddia edilen Rus saldırılarının listesi iseuzun: 2015’te Alman parlamentosuna yapılan bir hack saldırısı; 2014 ve 2016 yılları arasında Ukrayna topçu birimlerinin bilgisayarlarının hedef alınması; 2015 yılında bir Fransız televizyon ağının hacklenmesi; 2016 ve 2020’deki ABD seçimlerine müdahalesi ve 2020’de Batı’daki koronavirüs aşısı araştırma enstitülerini hedef alan siber saldırılar.
Dezenformasyon
Rusya ayrıca Batı’daki demokratik süreçleri yönlendirmek ve çevrimiçi sosyal anlaşmazlığı körüklemek için geniş çaplı dezenformasyon kampanyaları yürütmekle de suçlanıyor.
Putin yönetiminin internet kullanıcılarını etkilemek amacıyla sahte viral bilgiler toplayan çevrimiçi “trol fabrikaları” işlettiğine inanılıyor.