
Mitsubishi Electric, robotların uzmanlar tarafından öğretilmesine gerek olmadan sıralama ve düzenleme gibi görevleri insanlar kadar hızlı gerçekleştirmesini sağlamak için öğretme gerektirmeyen bir robot sistemi teknolojisi geliştirdiğini açıkladı.
Sistem, operatörlerin iş görevlerini başlatmak için sesli talimatlar vermelerine ve ardından robot hareketlerini gerektiği gibi ayarlamalarına olanak tanıyan yüksek hassasiyetli konuşma tanıma dahil Mitsubishi Electric’in Maisart®1 AI teknolojilerini içeriyor.
Bu teknolojinin, ürünlerin sık sık değişmesinden dolayı şimdiye kadar robotların tanıtılmasının zor olduğu gıda işleme fabrikaları gibi tesislerde uygulanması bekleniyor. Mitsubishi Electric, performans geliştirmeleri ve kapsamlı doğrulamaların ardından bu teknolojiyi 2023 yılı veya sonrasında piyasaya sürmeyi hedefliyor.
Sesli veya menüden verilen talimatlara yanıt veren sistem, üç boyutlu sensörle çalışma ortamını taradıktan sonra robot hareketlerini otomatik olarak programlıyor. Hareketlerde ince ayarlamalar, operatörün diğer komutlarıyla kolaylıkla yapılabiliyor. Mitsubishi Electric’in gürültü düzeyi yüksek fabrikalarda bile son derece hassas olan benzersiz ses tanıma yapay zekâsı, endüstriyel robot üreticileri tarafından sunulan kullanıcı ara yüzleri arasında sesli komutla çalışan ilk kullanıcı arayüzü olarak dikkat çekiyor. Örneğin; bir gıda işleme fabrikasında uzman olmayan bir çalışan, “Üç parça tavuğu, yemek kutusunun ilk bölümüne yerleşir” gibi bir komutla robota talimat verebiliyor. Yapay zekâ, sesli talimatın net olmaması halinde bile ima edilen anlamı anlayabiliyor. Örneğin; “Biraz daha sağa” komutunda gerekli olan hareket mesafesini belirleyebiliyor. Alternatif olarak, menülere sahip bir tablet yardımıyla komutlar verilebiliyor veya “nerede“, “ne” ve “kaç adet” gibi kategoriler seçilerek basit programlar oluşturulabiliyor.
Tablet yardımıyla komutların istenilen sonuçları verdiğinin teyit edilebilmesi amacıyla stereografik AR simülasyonları da görüntülenebiliyor. Daha fazla rahatlık için sistem ayrıca, endüstride bir ilk olan özel bir işaretleyici gerektirmeden bir AR sanal alanında bir robotun ideal konumlandırılmasını da önerebiliyor.
Sistem, engellerden kaçınma dahil robot hareketlerinin kendi kendine programlanması sayesinde simülatör ve/veya gerçek ekipmanlar kullanılarak ortam bilgilerinin toplanması, veri girişi ve işlemlerin onaylanması için gereken iş yükünü azaltıyor. Sonuç olarak, bu kümülatif süreçleri geleneksel yöntemlerin yalnızca onda biri kadar veya daha az sürede tamamlayabiliyor. Bu avantajlar sayesinde sistemin sık ürün değişim aralığı sebebiyle robotların sık sık değiştirilmesini gerektiren gıda işleme fabrikaları gibi hâlihazırda robotlara uygun olmayan üretim hatlarının otomasyon sürecini desteklemesi bekleniyor.